top of page

Politiek Debat live schilderen


Hoe vreemd kan het gaan? In een vernieuwend, moderne Broekhuis Volvo showroom komen zes politieke partijen bij elkaar om in debat te gaan. Zo’n 120 ondernemers uit de regio zijn hierbij. Een initiatief van VNO NCW. Burgemeester Eddy Bilder leidt het debat. En ik mag als ‘host’ van de dag ook los gaan met verf.

Dit alles In aanloop op de provinciale verkiezingen. Normaal gesproken wordt dit schriftelijk genotuleerd, maar dit keer mocht ik verslag leggen door middel van mijn kunst.

Fotograaf dhr. Jan Ezendam

Van harte welkom!

Interview met Dhr. Joost Fraanje, directeur Broekhuis Volvo Harderwijk.

‘Waarom een debat op deze lokatie?

Van een groot huis kun je pas genieten als je het deelt met anderen.’

Colbert vervangen door mijn verfschort en op hoge hakken schilderen gaat hem ook niet worden, dus dat werden tijdens het debat bergschoenen.

En dan ...

volop in de concentratie...

aan de slag.

Wat wordt er gezegd?

Wat is relevant?

Welke items keren telkens terug?

Hoe kabbelend en/of vurig verloopt het debat?

‘other side’

Bekijk het vanaf een andere perspectief.

Luisteren naar de ander, open staan voor zijn standpunten en de moed hebben om hier open op te anticiperen is een kunst. Dat bleek ook nu weer bij dit debat. Vandaar dat ik de zaal van boven af heb geschilderd in abstractie. de vijf blokken in kleur symboliseren de vijf sta stafels met de partijen. De pijlen geven de dynamiek van het gesprokenen. Politiek wordt van bovenaf gedicteerd was opmerking, vandaar de pijl van boven naar beneden. De pijl van beneden naar boven de reflectie op hetgeen gezegd is. Ook vanaf de werkvloer, de ondernemers in dit geval, zijn er wel degelijk vragen, adviezen en aanbevelingen. Zoals burgemeester Eddy Bilder vertelde, is er sprake van een scheidslijn. Prachtige woorden, maar nu nog de implementatie naar de ambtenaren zelf en natuurlijk, niet geheel onbelangrijk; de conretisering naar de dagelijkse praktijk.

Onderaan het doek zijn de speerpunten van het debat beschreven. De kleine gekleurde vlakken zijn de mensen in de zaal. De belijning boven aan het werk zijn de trappen waarmee we naar de zaal konden lopen. Het afdalen over deze trappen vindt plaats over diverse stroken van kranten, muziek.

In het midden heb ik een baan van het wetboek geplakt. zes pagina’s over ondernemersschap en twee over het recht ten aanzien van faillissementen. Deze heb ik door midden gescheurd en verwerkt. Met de gedachte: een ondernemer richt zijn focus op groei en niet de ondergang van zijn bedrijf, maar zo reëel als we zijn, moet je wel weten wat te doen bij de neergang van de onderneming.

En nu?

Dit schilderij zal geveild gaan worden. Een deel van de opbrengst zal gaan naar MKI [Medical Knowledge Institute] Ik ben ambassadeur van deze organisatie [educatie/medicatie gezondheidszorg Zuid Afrika] Meer info volgt later

Fotograaf dhr. Jan Ezendam

Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg Wilma
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page