top of page

Hart van Pasen 2013

Met Pasen verstopte ik elk jaar 100 paaseieren in de tuin. Gewoon zo schattig om van die fanatieke jongetjes door de tuin te zien rennen. Het wordt wat minder als ze bijna elkaar de hersenen inslaan als op hetzelfde moment hetzelfde eitje wordt ontdekt, maar dat mag de pret niet drukken. En dan dat Paasontbijt. Drie dagen later voel je de croissants nog zitten. Twee maanden geleden kwam onze hond met een plastic doorzichtig zakje aanlopen. Daarin lag een verweerde paashaas. Dat was het exemplaar van drie jaar geleden die we alsmaar niet konden vinden. Inmiddels zijn mijn oudste drie boys wat groter, maar de paaseieren blijven in de traditie.

Maar wat betekent Pasen?

Voor een speciale landelijke actie is mij gevraagd een kunstwerk te maken passend bij een Paascadeau dat veel mensen in Nederland kunnen ontvangen. Een boekje en dvd waarin de betekenis van Pasen op een bijzondere wijze wordt verteld. Het verhaal is dit jaar geschreven door Lisette van der Heg, schrijfster van het prachtige boek Mara. Zij heeft een parabel geschreven op basis van het Bijbelverhaal ‘De Emmausgangers’.

Het verhaal gaat over een kunstenaar die voor de dorpsbewoners een draaimolen maakt. De bewoners zijn dolgelukkig. Ze mogen ervan genieten, zolang ze maar niet in de machinekamer komen. Tijdens een donkere nacht, bezoekt één van de bewoners de machinekamer. Op dat moment stopt de draaimolen. De muziek die als een warme golf door het dorp deinde, verstilt. De mensen schrikken wakker. Er is iets mis.

Een klein meisje vraagt de kunstenaar de draaimolen te repareren.

...

Hoe het afloopt, mag je zelf lezen.

Het schilderij laat een draaiend hart zien. Het is als het ware de draaimolen van bovenaf gezien. De zitelementen waarin je kunt plaatsnemen zwieren in het rond. Vanuit het hart komen woorden ‘geliefd, speciaal voor jou, enjoy the day’ en bladmuziek. Vrolijkheid, warmte en dynamiek verbeelden de intentie van het verhaal.

Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg Wilma
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page