top of page

Nederland heeft een hart


Vrijdagmiddag, de telefoon gaat. ‘Wilma, wil je misschien een poster maken met een warm hart van jou erop die we kunnen gebruiken voor een nieuw initiatief in Nederland wat de vluchtelingen betreft?’

Er volgt meer uitleg. Ik stel vragen en na tien minuten zijn we beiden enthousiast. Ik ben aan de slag gegaan. De tekst getekend Liefde geeft vrijheid.’

En vervolgens gekeken welk schilderij passend zou zijn voor deze poster.

Vanzelfsprekend heb ik ook gekeken of het een doek was die nog in mijn eigen bezit is of die mogelijk naar het buitenland is gegaan. Dit schilderij exposeert nu in Parijs en kon daardoor prachtig als beeld gebruikt worden voor deze campagne.

De vluchtelingenstroom is enorm. De zorgen nemen toe. We sluiten onze ogen niet voor het feit dat we met een probleem te maken hebben, dat we onze ogen niet sluiten voor de chaos die hierdoor kan ontstaan en is ontstaan, maar dat desalniettemin we een warm hart voor onze medemens moeten behouden. Barmhartigheid en vertrouwen vanuit rechtvaardigheid en liefde. Schenken met een warm hart aan anderen die liefde, hulp en aandacht die zij nodig hebben. In wijsheid recht doen aan anderen en ons hart laten spreken.

VARA gids, NCRV gids, KRO gidsen, Visie hebben deze poster in hun Televisiegids opgenomen. Diverse kranten in hun weekendbijlage of op de voorpagina.

BNN-ers zijn in de eerste week al ambassadeur geworden

Rosanne Kluivert

Charly Luske

Jorgen rayman:

‘Nederland is door zijn onverschrokkenheid en lef als klein landje uitgegroeid tot de vijfde economie op aarde. Het doet dan pijn om te zien dat Nederland zich de laatste tijd vooral door zijn angst laat sturen. Kom op Nederland, laat je hart zien en durf weer het vreemde te omarmen.”’

Q&A campagne NLheefteenhart.nl

Er zijn in Nederland veel positieve initiatieven om vluchtelingen een warm welkom te geven. Nederland heeft een hart. Maar er zijn in onze samenleving ook toenemende geluiden te horen van onrust, onbegrip en angst. Soms misschien terecht of begrijpelijk, want het gesprek mag en moet worden gevoerd met hart én hoofd. Deze campagne richt zich op geluiden van afwijzing en haat. Wij willen een alternatief bieden voor het negatieve en angstige. Daarom laten we graag een positief geluid horen: Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart.

Wie zitten er achter de campagne?

Deze campagne is een particulier initiatief, met ondersteuning van bedrijven die belangeloos meewerken. Dit is een warm statement van Nederlanders. De partners doen mee vanuit een specifieke (marketing)expertise of dienst die ze kunnen leveren. Politieke of religieuze partijen kunnen zich niet als partner aansluiten. We noemen de ondersteunende bedrijven op de site NLheefteenHart.nl: kunstenares Wilma Veen, online bureau Hayona, ontwerpbureau Inzpire, drukkerij Pieters Media,…

Maar, mensen kunnen toch terecht bezorgd zijn over de komst van vluchtelingen?

Het gesprek over de vluchtelingen mag en moet worden gevoerd, met hart én hoofd. We sluiten onze ogen niet voor problemen die kunnen ontstaan. Maar toch blijft het belangrijk om in de eerste plaats een warm hart voor onze medemensen te behouden. Deze campagne richt zich op geluiden van afwijzing en haat. Wij willen een alternatief bieden voor het negatieve en angstige. Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart.

Is dit een typisch Nederland probleem?

Heel Europa heeft momenteel met vluchtelingen te maken. Maar ook breder is te zien dat – vooral onterechte - angst vaak een slechte raadgever is. Als je die gevoelens niet bespreekbaar maakt, kan de samenleving verzuren of verstikken. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de VS gebeuren, waar het wapenbezit enorm toeneemt door gevoelens van angst en onveiligheid. Helaas leidt dit alleen maar tot meer slachtoffers.

Hoe kunnen mensen meedoen?

Op onze site NLheefteenHart.nl is alle informatie te vinden. Mensen kunnen daar gratis posters opvragen en deze een mooi plekje geven achter hun raam, in de keuken, op school, het buurtcentrum of hun werk bijvoorbeeld. Ook kun je via social media laten zien dat je achter het statement ‘Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart’ staat.

Media roepen we op om ruimte te bieden aan de campagne. Op de site is gratis advertentiemateriaal te downloaden. En ook andere mediapartners, zoals buitenreclame of rtv, nodigen we van harte uit om aan te haken. Ook BN’ers die dit geluid ondersteunen, zijn van harte welkom als supporter/ambassadeur.

Richt deze campagne zich tegen Wilders of de PVV?

Dit is geen politieke campagne en we richten ons niet op een specifieke persoon of partij. Wij vragen alle Nederlanders hun hart te laten spreken. Het gesprek over de vluchtelingen mag en moet worden gevoerd, met hart én hoofd. Wij willen een alternatief bieden voor het negatieve en angstige. Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart.

Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg Wilma
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page