Toen ik in Nazareth was...

Schilderen in Nazareth voor de drie delige TV serie 'Op 3 ezels'.

Nog steeds vind ik het een ongelooflijk goed idee van degene die dat allemaal regelt om aan mij te denken voor dit programma. Hoe mooi wil je het hebben? Naar Israël én schilderen. Wat een combi!

Zo stond ik in het kleine dorp, Nazareth, met een kwast in handen, zenuwachtig. Ik wist vooraf namelijk niet wat ik moest gaan schilderen. In de vroege ochtend luidde de opdracht als volgt: 'Schilder de ontmoeting van de engel met Maria.'

Ik maakte schetsen, zoveel en zo verschillend. Ik moest toch zeker weten dat ik een goed schilderij zou gaan maken. Ik wilde niet afgaan. Dat snap je. Zodra ik mijn potlood pakte, draaide de camera mee. Ik bedoel maar. Je wilt toch zeker wel serieus goed overkomen. Na nog meer schetsen sprak ik mijzelf ernstig toe: 'Wilma, kom op. Doe normaal. Ga schilderen vanuit je hart. Schilder wat jou raakt. Dat is wat je normaal gesproken ook doet, dat is je kracht. Kom op. Je kan het!' En zo liet ik mijn hart spreken. Maria moet ongeveer 15 jaar oud zijn geweest. Jong, heel jong. Ze was verloofd met Jozef. Als jong meisje had ik mij ooit verbeeld dat Maria de afwas deed toen plotseling 'Waahhh... ' een engel naast haar stond in de keuken.

'Ga maar even zitten, ik heb je belangrijk nieuws te vertellen!.'