top of page

Have mercy | sponsoring | charity


Mercy

SCHILDERIJ NOACH / MERCY SHIPS

Als water tot de lippen komt, brengt vertrouwen redding.⚓ Laat los wat je krampachtig in handen houdt en stap in de boot 🛶van vertrouwen. Het zal je een behouden vaart schenken. ❤️⁠

Voor Mercy Ships heb ik dit schilderij gemaakt als sponsor project. Mercy Ships is een varend ziekenhuis die medische zorg verleent voor de allerarmsten in de wereld. Een bijzonder ontroerend en indrukwekkend werk dat zij doen. Dagen lopen mensen om het schip te bereiken in de hoop dat ze geholpen kunnen worden in hun nood. Bij een van de schepen van Mercy ships aangekomen, is het de vraag of zij ook daadwerkelijk plaats is voor hen. Honderden staan in een lange rij te wachten op de eerste screeningen. Mercy Ships ondersteunen is dan ook een groot voorrecht om te kunnen doen.

Charity diner

Tijdens een charity diner in het Zalmhuis in Rotterdam werd het doek geveild. Binnen een paar minuten was het verkocht voor € 6000,-

Toelichting schilderij

Je ziet een schip in abstractie die gevangen wordt door een baan licht. Waar het schip ook vaart, hemelse licht reist mee. Mensen staan op een rij. Ze wachten. Er is voor hen iemand aan boord die niet weggaat, maar altijd meereist. Tussen de mensen zie je een detail van het schilderij van Rembrandt waarin hij de thuiskomst van de verloren zoon verbeeld. Vaderarmen met twee handen die omarmen. Een moederhand en een vaderhand. Kleine hand, grote hand. Beiden omgeven de mens. Je wordt welkom geheten, thuis geroepen en geliefd. Zo mogen wij ons ook geliefd weten, maar ook zij die niets hebben. Arm zijn en verlangen naar hulp.

Mercy Ships draagt zorg voor de allerarmsten om daarmee de handen en armen vol liefde van God te zijn. Zij zijn Zijn armen. Zij vertalen Zijn liefde. Dat is het wat hen drijft.

Het anker is verbonden met de hemel. Stevig vergrendel met de bron van Liefde. Een houvast in de storm.

Onder het schilderij heb ik delen van de bijbel en ook het verhaal van Noach geplakt. Noach bouwde een schip middenop het land. Geen water te bekennen. Ondanks omstandigheden en ondanks de onmogelijkheden die hij zag, deed hij wat zijn hart hoorde. Dat is ook wat Mercy Ships doet.

'Gooi je net in dieper water...'

Gooi je net over een andere boeg. Rechts onderin het beeld heb ik een net verwerkt en woorden die spreken over 'dieper water' en de andere boeg. Als alles anders gaat dan je denkt. Als je tegenslag hebt en de 'hele nacht niets gevangen hebt, wat doe je dan?

Netten vol kleur. Netten die kunnen vangen wat je daarvoor nog niet bezat. Als je niets gevangen hebt, niets lukt. Wat doe je dan? Ga naar dieper water. Gooi je net opnieuwe uit. Hou vol, hou moed. Gooi je net over een andere boeg. Laat los wat je altijd deed zoals je het deed en verwacht een nieuwe vangst. Mercy Ships moet voortdurend anticiperen op situaties zoals zij dat aantreffen. Middenin die wirwar gebeuren wonderen en vangen mensen 'nieuwe herstel'.

Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg Wilma
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page